Hoe zit internet nu eigenlijk in elkaar?  
     
  Er zijn nog erg veel mensen die niet goed begrijpen wat de samenhang is tussen een domein, een website en e-mail. Middels dit korte artikeltje willen wij op een populaire manier uitleggen hoe een en ander in elkaar zit.  
     
  Als er naar aanleiding van dit artikel nog vragen zijn dan nodigen wij u uit om contact met ons op te nemen!  
     
       1. Inleiding.
     
  Het internet bestaat in de ogen van een gebruiker vaak uit een domein, een website en e-mail. Het lijkt of dat allemaal onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Dat is echter niet zo. Om een goed beeld te krijgen van het geheel is het zinvol deze elementen uit elkaar te halen en ze stuk voor stuk te bekijken en te begrijpen wat ze doen. Een website en e-mail zijn verschillende dingen en hetgeen ze gemeenschappelijk hebben is het domein.  
     
       2. Het domein.
     
  Voor Nederland beheert de "Stichting Internet Domeinregistratie Nederland" alle geregistreerde domeinen. Een bij de stichting aangesloten lid (meestal een Internet Service Provider, ISP) kan een aanvraag voor een domein indienen. Er zijn enkele ISP's die de domeien die ze voor klanten registreren in eigen beheer houden. De klant wordt dus niet echt eigenaar van het domein terwijl hij wel denkt dat dat het geval is. Dit wordt met name gedaan om het de klant minder makkelijk te maken het domein te verhuizen. Daarnaast is het eenvoudiger om een klant tot betalen te dwingen. Deze situatie is niet gewenst. Het is zaak een betrouwbare ISP te zoeken en daar het domein te laten registreren zodat de klant wel eigenaar van het domein wordt. Als het domein geregistreerd is dan is de eerste stap geregeld.  
     
       3. De website.
     
  De volgende stap is de website. Om een website werkend te krijgen hebben we enkele zaken nodig. In de eerste plaats moeten we webruimte hebben. Het eenvoudigste en meest voor de hand liggend is de ruimte te huren bij de ISP die ook de domein registratie geregeld heeft, of bij een hostingbedrijf dat haar servers bij deze ISP heeft staan. Webruimte wordt meestal voor een jaar gehuurd, met een stilzwijgende verlenging. De ISP of het hostingbedrijf moet daarna voor de klant een zogenaamde "virtuele" server opzetten. (Dit is de plek waar men terecht komt als het adres van de website wordt ingetoetst) Is dat geregeld, dan dient de website gekoppeld te worden met de domein naam. Met andere woorden, als iemand op internet intoetst www.uwdomein.nl dan moet hij terecht komen op uw website. ISP's kunnen wel doorlinken naar servers die bij andere ISP's staan opgesteld maar dat doen ze om diverse redenen liever niet.  
     
  Als u de website in eigen beheer heeft ontwikkeld dan is er verder geen probleem meer. De website kan eenvoudig middels een FTP programma naar uw webruimte overgezet worden.  
     
  Een extern webdesign bureau kan daar nog wel eens moeilijk over doen. Soms wordt aangegeven dat door technische oorzaken een site niet naar een onafhankelijk hostingbedrijf overgezet kan worden. Dit wordt meestal gedaan om ook de domeinregistratie en het beheer van de website in handen te krijgen.  
     
  Verder dient een klant duidelijk met het webdesignbureau af te spreken welke services het hostingbedrijf moet leveren. Als dit niet duidelijk is afgesproken dan wordt dit nog wel eens als een argument gebruikt een klant toch te verhuizen, immers er werkt iets niet.......  
     
      4. De e-mail.
     
  Ook voor het opzetten van de e-mail dient de ISP iets te regelen. De voorziening die een ISP moet treffen voor de afhandeling van de e-mail die op een domein binnen komt, is alles in het e-mail account van de klant te stoppen.  
     
  De klant dient te beschikken over een e-mail adres en een inbelaccount. Het inbelaccount zorgt voor de toegang tot internet. Als de verbinding met internet tot stand gekomen is dan kan het e-mail programma gestart worden. Dit programma is zo geconfigureerd dat het zich aanmelt bij uw e-mailpostbus. De loginnaam en het password worden vaak automatisch ingegeven. Daarna wordt de e-mail die klaarstaat om verzonden te worden verzonden en de e-mail die klaarstaat om ontvangen te worden wordt ontvangen.  
     
  Ook dit is een optie wat niet alle ISP's graag uitvoeren. Een ISP wil vaak liever meerdere inbelaccounts en meerdere e-mail adressen verkopen. Ook horen wij wel eens de opmerking van een ISP dat dat technisch niet mogelijk is....  
     
  Het is beslist niet noodzakelijk dat u uw e-mail- en inbelaccount afsluit bij de ISP waar uw domein geregistreerd is. Ook hiervan zeggen enkele ISP's dat het dan niet mogelijk is de e-mails door te sturen. Andere providers sturen de e-mail gewoon door en brengen daar een bedrag per maand voor in rekening.  
     
  Het enige wat er nog rest is het afhandelen van de e-mail na binnenkomst. Er zijn diverse systemen te koop die ervoor zorgen dat de e-mail die binnen komt netjes uitgesplitst wordt.  
     
De InterFX server van Capelleveen IT Diensten BV is daar een voorbeeld van.
     
       5. Conclusie.
     
  Er is veel mogelijk op internet. Het is echter van belang de uw zaken helder uit te werken zodat duidelijk is wat u wenst. Daarna is de rest alleen nog maar een creatieve en technische invulling....  
     
  Capelleveen IT Diensten wil u daar graag mee behulpzaam zijn.

Untitled Document