Het maken van een bootable CD volgens Capelleveen IT Diensten BV.  
     
  Bootable cd-rom's worden door de meeste moderne pc’s ondersteund. In de BIOS is vaak een instelling mogelijk waarin we aangeven vanaf welke locatie de PC zichzelf dient te starten. Meestal is de BIOS te bereiken door het indrukken van een van de volgende toetsen: F2, F10 of de Del-toets.  In het menu dat dan verschijnt is vaak een BOOT- submenu op te roepen. Daar kan de instelling dan aangepast worden.  
     
  De techniek achter bootable cd-rom's is erg eenvoudig. Er wordt op een afgesproken, vaste plaats op de cd-rom een boot-image opgeslagen. De cd-rom wordt niet via een driver aangesproken maar direct via de hardware.  
     
  Dit geeft echter een onhandig bijverschijnsel: de bootable  cd-rom gedraagt zich als een alleen-lezen diskette met een capaciteit van 1,4 MB. Als de overige 648 MB van de cd-rom gebruikt moet kunnen worden dan dient in de boot-Image een stuurprogramma opgenomen te worden voor een cd-rom speler.  
     
  We maken in dit voorbeeld de bootable cd-rom met Easy CD Creator.  
     
       Stap 1: Maak een bootdiskette.
     
  De eerste stap bij het maken van een bootable cd-rom is het maken van een bootdisk met cd-rom stuurprogramma. Easy CD Creator heeft een bootdisk nodig om een bootable cd-rom te kunnen maken.  
     
  Elke soort bootdisk is goed, maar omdat we (na het booten) graag toegang willen tot de rest van de cd-rom, hebben we een bootdisk met cd-rom stuurprogramma’s nodig. Een bootdisk is het meest eenvoudig te maken door Windows een startupdisk te laten maken. Dit kan via Start, Settings, Control Panel, Add/Remove Programs, Startup Disk, Create Disk. Gebruik hiervoor een lege diskette. Bootdisks die op een andere manier gemaakt zijn (bijvoorbeeld met format a: /s) voldoen net zo goed. Wel moeten daarna de autoexec.bat en de config.sys aangepast worden. (de drivers voor de cd-romdrive moeten opgenomen worden).   
     
       Stap 2: Pas de bootdiskette aan.
     
  De Windows startupdisk bevat teveel programma's, een te grote autoexec.bat en config.sys met stuurprogramma’s voor cd-romdrive. Alle overbodige drivers kunnen uit oogpunt van overzichtelijkheid beter verwijderd worden.  
     
       Stap 3: De instellingen van Easy CD Creator.
     
  Easy CD Creator maakt standaard ‘gewone’ cd-rom's. De optie om bootable cd's te maken is te vinden onder de cd-lay-outproperties in het File-menu. Het dialoog venster laat  vervolgens drie tabbladen zien, waarbij in ‘Datasettings’ de optie: Bootable staat. Deze optie is alleen inschakelbaar als er voor ISO-9660 gekozen is. Het werkt dus niet met het Joliet-formaat en men heeft dus niet de beschikking over lange bestandsnamen.  
     
  Als de Bootable optie geselecteerd is, dan zal het programma vragen naar de in stap 1 en 2 aangemaakte bootdisk. Er wordt door deze optie een .BIN file op de cd-rom gezet. De .BIN file dient op een speciale, afgesproken plaats te komen. De .BIN file is een  image waarin de complete inhoud van de bootdisk staat.  
     
       Stap 4: Maak de CD.
     
  Alles is nu gereed om de CD te maken. Easy CD Creator maakt nu een cd-rom aan waar alleen de in stap 3 genoemde .BIN file (1.44 MB) op komt.  
     
  Nu kan de cd-rom getest worden.  
     
       Tenslotte:.
     
  Uiteraard is het niet interessant een bootable CD te maken zonder de ruimte van de CD optimaal te benutten. Op de overgebleven ruimte kan allerlei informatie geplaatst worden. Ook kunnen er zogenaamde recovery of diagnostic cd-rom's gemaakt worden.

Untitled Document